Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K84a65r62e22l 15R11a95d24a

18. 6. 2014 3:26

Autor propaguje naprostý nesmysl. Omezení volebního práva by snad mohlo být  pouze u trestanců za úmyslné trestné činy. Ale praktický dopad by to nemělo.

Kolem voleb se pohybuji už dvacet let. Ze zkušenosti vím, že prostí lidé volí většinou mnohem racionálněji, než ti vzdělaní. Nestačím žasnout, že lidé vzdělaní a občas i inteligentní často propadají mýtům a předsudkům a v důsledku toho volí naprosto proti svým vlastním zájmům.  Ale i tak jsem přesvědčen, že chyba není ve voličích, ale ve volebním systému. Systém stranických kandidátek je špatný. Vytrácí se v něm člověk. Ten kdo volí stranu často vůbec netuší jaké lidi volí a jak vlastně budou v parlamentu hlasovat. Poněkud lepší je systém voleb do senátu. A vůbec nejlepší by byla možnost volit jednotlivé lidi napříč politickými stranami. Teprve to by vzalo vítr z plachet mafiánů.

1 0
možnosti

Prostě se spolehám na tu či onu politickou stranu, že mi vygeneruje nejlepší kandidáty.

0 0
možnosti
JL

Vazeny pane Halbichu a vsichni diskutujici. Precetl jsem pozorne cely clanek a i celou diskuzi. Zajimave. Vsichni diskutuji o volicich. Kteri "ano" a kteri "ne" by meli volit. Vsak ja si myslim, ze problem neni ve volicich. Problem je v tech, kteri chteji byt zvoleni. Ruku na srdce, vazeni, mame ty zvolene opravdu dobre, kvalitni? Dava nam volebni system moznost si vybrat ty schopne? Mnohokrat ve sve odpovedi na politicke thema, kritizuji system. Volim a vy take "bublinu" (stranu), ne jedince. Ja bych chtel si vybrat z nekolika kandidatu (nezalezi v jake strane jsou) toho, ktery se mi jevi jako charakterni a schopny kandidat. Potom ten bude mit muj hlas a bude-li zvolen, mam moznost jej kontrolovat po dobu jeho mandatu. Bude-li dobry, dam mu svuj hlas i priste. Nebude-li dobry, budu si muset  hledat jineho. Stane-li se takto, potom prijde na porad ty vase pripominky o kvalifikovanem volici.

2 0
možnosti
Foto

A proto lze doporučit systém platný v USA. Kandidáty do funkcí vybírají ti, co se registrují jako přiznivci té či oné politické strany.

0 1
možnosti
SB

Všeobecné volební právo asi opravdu není šťastná volba - do budoucna navrhuji uvažovat o jeho omezení. Právo rozhodovat o směřování státu by neměli mít v první řadě osoby ve výkonu nepodmíněného trestu a osoby ze 100% závislé na dávkách (s výjimkou důchodců, matek na mateřské a ZTP).

3 0
možnosti
JV

Zajímavé.

Mojí ideou je, aby politické strany nedostávaly automaticky státní příspěvek "za získané hlasy", ale aby volič při volbách do parlamentu zaplatil 100,-Kč, které by získala jím volená strana, každá. Tím by se sice možná ještě víc snížila volební účast, ale proč ne? Možná by některé strany před volbami rozdávaly stokoruny, aby je lidé přišli zvolit, ale proč ne? Možná by politcké strany začaly více dbát o svouji dobrou pověst a plnění slibů. Také by, možná, byly volební kampaně střízlivěji vedené, když by nebylo tolik snadno získaných peněz na rozhazování. A hlavně by si lidé, alespoň někteří, konečně uvědomili, že jejich volba patří k velmi závažným rozhodnutím o jejich vlastním životě.

3 0
možnosti
Foto

Je to sice na diskuzi, ale upozorňuji, že politické strany by se ještě více zaměřily na negativní volební kampaň, která je založena na tom odradit co nejvíce voličů, u nichž hrozí nebezpečí, že budou volit někoho jiného, od účasti ve volbách.

Negativní volební kampaň omezuje naopak povinná účast ve volbách.

0 1
možnosti

Má to háček, sociologické výzkumy ukazují, že čím jsou voliči vzdělanější a movitější, tím více jsou náchylni podléhat třeba výzkumům veřejného mínění, tedy např. tendenci volit pouze ty strany, kde výzkumy signalizují překročení prahu 5%.

Ono to má logiku, čím je movitější a vzdělanější, tím více se snaží vynakládat svůj čas tak, aby získal co největší příjem na jednotku času. Takže veřejným záležitostem se věnuje pouze okrajově. Tak nějak honem honem.

0 2
možnosti
RP

A na druhou stranu sociologické výzkumy ukazují, že čím je volič hloupější, tím větší má tendenci volit strany, které nabízejí jednoduchá, snadno srozumitelná, nesprávná řešení. Takže veřejným záležitostem se věnuje pouze povrchně. Tak nějak honem honem.

2 0
možnosti
Foto

To čistý utopismus, porušující principy demokracie. Nehledě na to, že politika není jen o znalostech, ale i o pocitech a ty zkrátka mají lidé různé, i člověk vzdělaný podléhá emocím a muže volit nezodpovědně.

1 1
možnosti
RP

A co třeba dát každému tolik hlasů, kolik tisícikorun odvedl v uplynulém volebním období na daních?

2 3
možnosti
RK

To je snad ještě větší hovadina než s IQ. Rv

3 1
možnosti
JN

v podstatě souhlasím, volební právo by mělo být podmíněné IQ > xxx

1 3
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
V současné době jsem student Informatiky na MFF a kromě programování se zajímám i o hudbu a sport.

Seznam rubrik