Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kterak není vhodné mít všeobecné volební právo

Dříve lidstvo mohlo o rovném volebním právu jen snít. Jistě si z hodin dějepisu pamatujete, jak se historie vyvíjela až do dnešních dnů, kdy může volit každý, nezávisle na barvě pleti či pohlaví. Jedinou podmínkou je dosažení zletilosti a v tom vidím kámen úrazu. Neměla by zde být ještě další podmínka?

Jak jsem se k tomuto tématu vůbec dostal? Říkal jsem si, kde je příčina toho, že lidem nevadí systém vládnutí u nás. Korupce, rozkrádání, neochota přijmout klíčové zákony pro omezení těchto negativních aspektů našeho politického života. Opravdu lidé vědí, co během voleb dělají? Přijde mi, že moc ne. S tím související nadávání občanů na to, jak je to tu špatné a že vlastně nic libovolnou volbou nezmění, to si, milý čtenáři, nechám s dovolením na jindy.

Představme si následující situaci: neexistuje řidičské oprávnění a každý, kdo se dostane k nějakému vozidlu, ho může řídit od 18 let. Jak by to na silnicích vypadalo? Myslím si, že podstatně hůře než dnes. Každý by si jezdil jak by chtěl, nevědomky porušoval pravidla a jistě by bylo mnoho havárií. Proč tedy na silnice můžeme jen s řidičákem a k urnám jen s občankou?

Byť předchozí příklad byl poněkud doveden ad absurdum, paralela je zřejmá. Vlastnění řidičského oprávnění sice mnoho neříká o dovednostech vlastníka, ale potvrzuje, že v jisté době byl dostatečně kvalifikovaný na to, aby bezpečně řídil dané motorové vozidlo. Tedy věděl alespoň základní pojmy a znal důsledky svých činů.

A věřím, že stejně by to mělo být i u voleb. Voliči se jednou za čas sejdou u uren, tam vhodí (ať už náhodně nebo ne) vyplněný volební lístek a tím pro ně práce skončí. Ale uvědomuje si takový volič, co svojí volbou dělá? Přitom ovlivňuje nejenom svůj život, ale i život ostatních lidí. Proč tedy zastávám názor, že by se mělo zavést volební oprávnění? Aby volič prokázal, že zná základní pojmy a jejich důsledky. Tím by se dle mého minimalizovaly případy, kdy se volič nechá zvyklat "levnými kecy" či jinak řečeno opít rohlíkem našimi politiky.

V diskusi by se jistě objevily otázky "A jak že bych to teda chtěl udělat?". Existuje zde registr obyvatel. Kdybychom zavedli pouho pouhou informaci má/nemá oprávnění, tak bychom databázi zvětšili o cca 10 mil. bitů, uvažme pro zjednodušení 2 mil. bytů, což je cca 2MB paměti v závislosti na použitém databázovém systému. Málo že? V praxi by toto ovšem nestačilo, úředníkům by se jistě hodily další informace o tom, kdo kdy a kde povolení vydal. To ovšem vzhledem k počtu evidovaných osob a údajů je relativně malý nárust. Nemusel by se tedy dělat nový nefunkční registr, stačí jednoduchá úprava stávajícího.

Zkouška by pak měla být od 18 a podobně jako s občankou, první test způsobilosti pro občana zadarmo, další za poplatek. Zkouška by neměla řešit názory či preferovaný politický směr, ale znalost pojmů a věcí okolo politiky obecně. S tím také souvisí nutnost výuky o těchto tématech na ZŠ/SŠ, kde vidím velké nedostatky.

Věřím, že prostředky vynaložené do tohoto systémy by se brzy vrátily v podobě schopnější a kvalitnější politické reprezentace, které by opravdu záleželo na kvalitě zákonů s naší zemi. Nicméně dodávám, že moje idea o volebním průkazu není jediná z cest k tomuto cíli. A těším se na vaše názory v diskusi.

Autor: Pavel Halbich | pondělí 16.6.2014 20:58 | karma článku: 9,58 | přečteno: 741x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
V současné době jsem student Informatiky na MFF a kromě programování se zajímám i o hudbu a sport.

Seznam rubrik